Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB

Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Monday, 4 July 2011

Tuduh UMNO tolak Islam, bukti kafirkan UMNO


 KOTA BHARU 18 Feb. - Tuduhan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa UMNO menolak Islam, merupakan bukti beliau telah mengkafirkan orang UMNO.


Pengerusi Biro Agama dan Ulama Majlis Veteran UMNO Kelantan, Prof. Madya Mohd. Noor Deris berkata, sungguhpun tidak ada perkataan kafir dalam kenyataan itu, tetapi ia jelas menggambarkan keadaan tersebut.
"Tuduhan UMNO tolak Islam bukti kafirkan orang UMNO. Apa erti tolak Islam, minta Nik Abdul Aziz perjelaskan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas kenyataan Nik Abdul Aziz semalam yang mempersoalkan apa bukti beliau mengkafirkan orang UMNO.
Nik Abdul Aziz turut berkata, hasil hubungan akrab Pas dengan DAP, serangan parti itu terhadap Islam telah berubah.


"Harapkan UMNO nak ajak Islam lagu mana, dia sendiri tolak Islam. UMNO tolak Islam, nak dia perkenal Islam kepada MCA dan DAP macam mana," katanya.
Nik Abdul Aziz mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menyatakan tujuan hidup Mursyidul Am Pas itu hanya untuk memenangi pilihan raya dan kemudian menjadi pemerintah bersama DAP serta Parti Keadilan Rakyat.


Dr. Mahathir berkata, Nik Abduk Aziz secara terbuka sanggup mengkafirkan orang Islam UMNO, dalam masa sama bersedia bekerjasama dengan syaitan menjayakan perjuangannya.


Mengulas lanjut kenyataan Nik Abdul Aziz, Mohd. Noor yang juga bekas Ahli Jawatankuasa Dewan Ulama Pas Pusat berkata, Menteri Besar Kelantan itu patut bertaubat kerana kenyataan-kenyataan yang dikeluarkannya sebelum ini mengenai UMNO dan orang Melayu yang didakwa menolak Islam merupakan satu fitnah dan ia tersebar ke seluruh dunia.
"Orang Melayu di seluruh dunia sewajarnya berasa 'pedih' dengan kenyataan Mursyidul Am Pas itu," katanya.


Dalam perkembangan lain, beliau meminta pihak berkenaan meneliti semula gelaran tok guru yang diberikan kepada Nik Abdul Aziz kerana ia tidak menggambarkan personaliti Mursyidul Am Pas itu.
Mengenai kenyataan Nik Abdul Aziz slogan 'Membangun Bersama Islam' Pas boleh diubah berikutan masih wujud kegiatan pelacuran dan perjudian di negeri ini, Mohd. Noor berkata, ia menunjukkan pemimpin Pas tersebut tidak istiqamah dalam perjuangannya.


"Bila pemimpin tidak istiqamah dan was-was, ini bererti dasar perjuangan Pas tidak istiqamah," katanya.

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya