Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB

Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Thursday, 27 October 2011

Zamri(BN) yang Sesat @ Nizar (PAS) yang lebih sesat??Cuba lihat 2 perbezaan antara Zamri & Nizar dalam upacara tradisi. Adakah BN sesat atau PAS yang lebih sesat yang sejajar dengan namanya Parti Angguk Saja)
Lihat foto2 dibawah :-

Membaca doa sebelum memulakan upacara meletakkan ancak ke tiang seri salah sebuah rumah Projek Infra Bina Upaya (IBU)-Kampung Guar, Manong 

Ini sebagai simbolik adat melayu jer, tak ada kena mengena dgn khurafat,
ni macam tradisi menepung tawar pengantin, menyintuk limau keris, perlimau gayong/silat2, buka gelanggang silat dan  begitu juga dengan Persandingan Perkahwinan dan banyak lagi contoh yang lain.

selagi tak ada unsur2 khurafat atau diselang seli dgn kepercayaan kepada kuasa ghaib selain ALLAH, benda2 ni tak jadi masaalah.

Majlis membaca doa itupun dah sah menunjukan memohon perlindungan dari Allah Yang Maha Besar. Memacak tiang itu hanya simbolik sahaja tanpa ada unsur2 khurafat.

Ketika Rasullullah SAW dikepung dlm sebuah rumah oleh musuh2 Islam, Allah telah turunkan ayat daripada surah Yassin dan memerintahkan baginda supaya mengambil segenggam pasir dan ditiupkan ke arah musuh2 Islam tersebut...setelah itu..Rasullullah berjalan keluar dari rumah itu tanpa disedari oleh seorang2 pun musuh Islam yg mengepung rumah baginda...

Persoalannya..kenapa mesti ambil segenggam pasir...kenapa tidak dibaca saja ayat tersebut...????

BandingKan Nizar yang ikut DAP pegang lilin dengan Zamri yang baca doa?? Agak2 mana lagi Bangang ek??


Inilah yang dikatakan PAS(Parti Angguk Saja). hehe.. Sinonim bukan PAS diberi gelaran begitu??

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya