Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB

Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka...

Friday, 23 December 2011

DAP bakal mengeluarkan Penang seperti PAP mengeluarkan Singapura dari Malaysia.


 



          


  


DAP adalah parti yg diasaskan oleh PAP.Sekiranya PAP yang ambil alih Singapura kini sudah terkeluar dari malaysia, Perkara yang sama juga bakal berlaku di Penang yang kini sudah dipegang DAP.!! AWAS!!!

Sebab utama Singapura memilih utk join malaysia kerana ketika itu masalah komunis berleluasa dan ketika itu pasukan ketenteraan malaysia agak kuat berbanding s'pore. maka, dengan bergabung bersama malaysia, mereka berharap malaysia akan bantu membersihkan aktiviti komunis di s'pore juga. singapore hanya bertahan bersama malaysia selama 2 tahun.

ketka join malaysia, timbuk konflik perkauman antara melayu dan cina. Hubungan Singapura & Tanah Melayu semakin terjejas terutama sekali dalam pilihanraya pada tahun 1964, apabila PAP
turut bertanding.

Sebelum menjelang pilihanraya, Lee Kuan Yew telah bertindak memperkecilkan MCA dan mendakwa pemimpin MCA tidak berkaliber dan bersahabat dgn UMNO

 
Sikap Kuan Yew dan PAP telah menimbulkan kemarahan bukan shj oleh pemimpin MCA tetapi juga oleh Tunku Abdul Rahman sendiri

Tindakan PAP ini dikatakan cuba mengambilalih peranan MCA yg menjaga kepentingan kaum Cina

PAP bukan shj menjadi musuh org Cina tetapi juga org Melayu
Keretakan hubungan ini semakin ketara dan akhirnya mencetuskan rusuhan pada 21 Julai dan 2 September 1964.
 

Tunku kecewa dgn tindakan Singapura dan jalan penyelesaian yg terbaik adl melalui perpisahan

27 April 1965, Singapura tlh adakan satu konvensyen untuk membentuk United Opposition Front yg memperjuangkan konsep persamaan hak

Malaysia for Malaysian - tiada sebarang kaum pun yg lebih asli drp kaum lain9 Mei 1965 - PAP adalah Konvensyen Perpaduan Malaysia yang semakin menyatukan org Cina utk terus memusuhi org Melayu

Kempen Kuan Yew Malaysia for Malaysian akhirnya dibalas oleh pemimpin UMNO - Jaafar Albar dgn slogan Melayu Bersatu

 
Pemimpin MCA turut merasa tidak senang dgn tindakan Singapura.
Tan Siew Sin & Senator T.H.Tan - pemimpin MCA yg mencadangkan perpisahan Singapura drp Malaysia

7 Ogos 1965 - Kuan Yew & Tunku tandatangani perjanjian perpisahan

9 Ogos 1965 - Parlimen meluluskan Rang Undang-undang Perpisahan
Singapura dgn rasminya keluar dr Malaysia dan menubuhkan republik.

 Kemerdekaan Singapura hanyalah sementara kerana terdapat perjanjian pajakan antara British dgn kerajaan Johor spt perjanjian pajakan Hong Kong dgn China. Tamat tempoh kena balik semula. Hakikat sebenarnya mcmana dia merdeka krn tuan dia British adalah pemajak bukan tuan tanah asal. Perjanjian tsb itu yg tidak dikeluarkan sewaktu penghakiman Batu Putih. Mungkin ada hikmahnya iaitu kita bagi Singapura buat canggih-canggih pulau itu dan sampai masa bagi kita balik plus kelengkapan.

 Satu lagi, yg perlu difahami oleh rakyat Malaysia ialah kita negara persekutuan iaitu persekutuan ada hak dan negeri ada hak mengikut Jadual dlm perlembagaan Malaysia, tetapi tanah adalah hak mutlak KBDYMM Raja-Raja Melayu yg ditadbir secara eksekutif oleh parti yg dipilih. Itu sebabnya walaupun tanah freehold masih kena bayar cukai tanah, pelikkan? Itu sebenarnya kecerdikan penggubal perlembagaan dulu yang mementingkan anak cucu bukan tembolok sendiri. Yang tersirat lebih memedihkan dari yang tersurat.

 Lee Kuan Yew sering mendakwa orang Melayu hanya berjumlah 39 % sementara bukan Melayu 51 % dan melayakkan Lee Kuan Yew menjadi Perdana Menteri Malaysia sebagaimana saranan Ramanathan. Lee Kuan Yewmempersoalkan orang Melayu sebagai penduduk jati Malaysia, mereka sebenarnya adalah juga pendatang sebagaimana Cina dan India. Contoh yang diberikan ialah Syed Jaafar Albar, ahli politik Johor yang mempunyai darah campuran keturunan Arab.
Lee Kuan Yew menyalahkan Tunku dalam kegagalan konsep "Malaysian Malay". Tunku dikatakan telah terpengaruh dengan ketuanan Melayu yang diperjuangkan oleh beberapa pelampau Melayu dari 'ultra Malay' dan 'Young Turk'.


 UMNO mahu Perlembagaan Singapura diubah bagi menjamin masa depan orang Melayu. Sedangkan Lee Kuan Yew sebagai pemimpin Singapura yang ada autoriti dalam pentadbiran negeri Singapura enggan berbuat demikian. Sebaliknya Lee Kuan Yew berjanji akan memperbaiki kehidupan orang Melayu melalui peluang pekerjaan, pendidikan dan skim perumahan.

Dalam projek perumahan, perkampungan Melayu di Singapura telah dihapuskan.Hal diatas sama sekali apa yang berlaku kini di Pulau Pinang. Tolak PR.!!

 

UNDI PR: DAP bakal jadi PM!!

2 comments:

Darah Satria said...

Dulu gerakan ni pembangkang...umno janji kalau dia masuk BN, jawatan ketua menteri Penang bagi kat Gerakan..sbb mase tu gerakan kuat..so bila gerakan masuk bn..secara automatik penang under bn...itu perjanjian antara umno n gerakan..sbb tu bila umno menang majoriti pun dia gerakan still ketua menteri..

Berdasarkan fakta....peratusan cina kat penang 42.5% je...manakala peratusan melayu + bumiputera 41.38%..hampir2 sama je peratusannya...cina lebih skit.

Dulu org melayu yg dok jual tanah2 dirog kat pulau tu...pastu pindah sebarang jaya,,,ye aa nak dpt duit.

that is life....

Dlm isu ni...melayu penang x ada kuasa dari segi ekonomi....x pegang ekonomi = x ada duit.....siapa yg kaya dialah yg pegang semua....

melayu biasa jadi petani bkn peniaga....hasil yg dituai, dijual pada peniaga cina....melayu selalu berada dibawah cina indirectly....the money power is in their hand long time ago.....so benda ni effect keadaan skrg dimana mereka lagi kaya dari kita secara general...

maka...mereka ada kuasa membeli dan melayu x ada kuasa membeli...ada tp sgt lemah....so diorang dominate la....lepas tu, melayu di penang semakin tiada duit lalu menjual habis tanah2 disana dgn harga yg lumayan....kesudahan, mereka yg ada purchase power ni la untung....yg melayu tu duit dah dpt tp skrg bising ckp itu hak mereka cina ambil dan sbgnya...

cause and effect....ingatlah...apa yg kita wat kesannya akan kita nampak pada generasi akan datang..

Negeri Pulau Pinang mempunyai kepadatan pendudukyang paling tinggi di Malaysia, dengan 2,031.74 penduduk sekilometerpersegi di pulau, dan 865.99 penduduk sekilometer persegi di Seberang Perai. Komposisi kaum mengikut bangsa pada 2006 ialah:

Cina: 635,500 (42.5%)
Melayu: 612,300 (41.0%)
India: 148,000 (9%)
Lain-Lain:
Bumiputra Bukan Melayu: 5,600 (0.38%)
Bukan Warganegara: 91,200 (6.1%)

Darah Satria said...

patern yg sama kita tgk zaman kesultanan Melayu melaka dan zaman penjajahan British...Kunon Raja melayu ada kuasa tp ada kuasa lain yg memegang melayu ni...

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya