PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Saturday, 10 December 2011

Exco Kerajaan Negeri pengaruhi kuasa MB

Didalam sesebuah penubuhan kerajaan negeri. peranan yang paling besar ialah Exco, MB hanya ikut telunjuk Exco, Exco boleh melakukan kuasa Veto dalam pemerintah dibawahnya.. Dahulu semasa Penang masih dibawah BN. Adun Melayu pegang rizab yang bernilaii... Antaranya yang paling bernilai ialah Hartanah & Perumahan. tetapi setelah DAP ambil alih, Exco Hartanah & Perumahan kini dipegang oleh exco DAP oleh sebb itulah tiada langsung rumah kos rendah dibina di Penang, Tanah2 Melayu dirampas ikut suka dia.

DAP memenangi Perak & Pulau Pinang
tetapi Perak mempunyai Sultan, oleh kerana itu, DAP memerlukan PAS sebagi calon melayu dalam mewakili menteri besar antara syarat2 yang termaktub dibawah kuasa sultan. Situasi di Perak tidak sama dengan di Pulau Pinang yang tiada sultan.

Exco Pulau Pinang

Exco dibawah kerajaan BN sebelum ni:
6:Melayu - Hartanah, Perumahan
3:Cina
1:India


Dibawah DAP sekarang:
7:Cina- Hartanah, Perumahan
2:Melayu 
1:India

Exco Kerajaan Negeri Perak:


6:DAP -Hartanah, Perumahan
3:PKR
1:PAS


Melihat dari situasi diatas. PAS yang dikatakan kuat di perak hanyalah seorang yang menjadi exco kerajaan negeri Perak berbanding DAP yang terdiri dari 6 orang iaitu 5 Cina dan seorang India.PKR pula hanyalah 3 orang yang mana 2 Melayu dan seorang Cina.Memang tidak seimbang pengagihan  kerusi exco yang  terhadap satu komponen dalam Pakatan Rakyat yang terdiri dari PAS, PKR & DAP.

DAP adalah Parti yang paling biadap semasa memerintah. Kerajaan Negeri Perak mempunyai Exco yang ramai dari ahli DAP.Tak hairanlah tanah di Perak dirampas & memberi kuasa sehingga 999 tahun untuk non Bumiputera. Inilah Parti yang bertunjangkan PAP (Singapore). Melayu yang mengundi PR (PAS, PKR & DAP) adalah bangsat!!!


Satria: Undi PR, DAP Bakal Jadi PM!!!

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya