Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB

Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka...

Wednesday, 21 December 2011

Perbezaan hutang negara terhadap IMF & Bank Dunia



 Tidak pernah habis memfitnah dan memburukkan kerajaan. Terbaru Anwar memfitnah bahawa Malaysia terikat dengan IMF dan menuduh Tun Mahathir menerima dana/pinjaman dari IMF. Apa yang dapat aku bagitau. Anwar dah lebih nyanyuk dari Nik Ajiz. Mungkin tertekan dengan keadaan sekeliling tambahan pula harapan menjadi PM (Perdana Menteri) Malaysia ditabal di Putrajaya makin berkubur nampaknya. Namun begitu, Anwar tetap masih berpeluang menjadi PM (Penduduk Mastautin) di Penjarajaya. Peluang sentiasa terbuka.
Baiklah, straight to the point. Apa yang Anwar cuba buat adalah untuk mengelirukan rakyat. Mari kita lihat dulu apa perbezaan IMF (International Monetary Fund) dan WB (World Bank).
1 - Kita mulakan dengan definasi ;
Apa itu IMF...??? Bahasa paling mudah yang dapat aku katakan adalah IMF itu kita ibaratkan seperti Ah-Long. Mencekik darah dengan interest yang gaban punya tinggi dan kita boleh diperkudakan oleh kuasa asing ini jika hilang kemampuan membayar semula. Sama la macam ah-long kat Malaysia ni, kalau tak boleh bayar silap-silap nyawa melayang. Tapi IMF pula, kalau tak mampu bayar pula negara yang tergadai.
Apa itu WB...??? World Bank dalam bahasa cukup mudah kita boleh anggap seperti Maybank. Kita boleh pinjam dan perjanjian pinjaman tu macam kita pinjam bank-bank biasa di Malaysia ni. Bezanya di Bank Dunia ni mana-mana negara boleh pinjam dengan nilai yang besarlah. Tapi terma dan syarat lebih kurang macam kita buat loan nak beli rumah atau kereta.

2 - Logo 
Mungkin Anwar terlalu tua untuk mengenal logo, tapi tak pe... Aku akan refreshkan balik dan harapnya dia membaca article ini.
Logo IMF macam ni rupanya...

Logo WB pula macam ni bentuknya...

3 - Kadar tukaran matawang

IMF menggunakan kadar tukaran SDR

WB menggunakan kadar tukaran USD

4 - Baki Pinjaman IMF (beberapa negara untuk perbandingan)
China 

Thailand 

Indonesia 

Filipina 

Malaysia 

Semua printscreen diatas lihat dan focus pada kotak merah sahaja. Kenapa Malaysia tertulis "NONE". IMF silap ke Anwar yang silap ni??? Macam mana ni Malaysia tak hutang pun dengan IMF ni... Ah-Long Dunia ni.. Apsal Malaysia tak ambil hutang dengan IMF... Mungkin Anwar ada jawapan dia...

5 - Baki Pinjaman WB (masih negara yang sama seperti perkara 4 untuk perbandingan)
China 

Thailand 

Indonesia 
Filipina 

Malaysia 
Mengikut World Bank Malaysia memang berhutang lagi tetapi terendah antara semua negara-negara yang dibandingkan.
China - USD 20, 551, 938, 450.49
Thailand - USD 66, 938, 249.99
Indonesia - USD 11, 361, 689, 885.98
Filipina - USD 2, 944, 311, 360.16
Malaysia - USD 33, 333.34
Sikitnya balance hutang Malaysia pada WB tak macam negara-negara bandingan yang lain. Hanya USD 33, 333.34 manakala negara bandingan yang lain berjuta-juta USD. WB yang silap atau Anwar yang silap ni??

Diatas tadi sebaik mungkin aku cuba menerangkan kepada semua agar semua memahami pembohongan Anwar yang dilaporkan. Semudah mungkin ayat yang digunakan agar budak-budak yang tak lahir dizaman kegawatan ekonomi (Economy Crisis Late 90's).

Mungkin budak-budak yang masih hingusan atau belum lahir pada tahun 1997-1999 boleh dibohongi Anwar tetapi tidak kepada mereka yang merasai kehilangan kerja, kehilangan perniagaan dan kesusahan zaman krisis ekonomi itu. Jika Anwar nak menipu pun, biarlah cerdik sikit supaya tidak nampak terlalu bodoh sangat.
Kami semua faham, mana mungkin penuntut UM jurusan Sastera Melayu seperti Anwar dapat memahami hal-hal berkaitan ekonomi dan trouble shoot untuk permasalahan ekonomi.
Negara tercinta kami ni hampir sahaja digadai oleh Anwar pada ketika itu. Jika tidak kerana Tun Mahathir Mohamad yang mempunyai pemikiran analitikal dan strategi menambat matawang negara didalam negara dan bail-out, mungkin Malaysia dah lama menjadi hamba abdi IMF. Malaysia bertuah kerana memiliki mantan-mantan PM yang bijaksana dan PM hari ini juga cukup bijak dalam memacu ekonomi dalam transformasi ekonominya yang pesat berjalan bagi menyambung Wawasan 2020. Kini hutang negara kepada WB tinggal USD 33, 333.34 kalau convert kepada matawang negara kurang dari RM 130 ribu. Dan Malaysia bebas hutang dari Ah-Long IMF.

Rakyat Malaysia... nilaikanlah... kalau aku membebel panjang pun tak guna.. Pada yang "budak-budak" lagi tu, sila tanya orang tua korang pasal Krisis Ekonomi 1997-1999. Mereka ada jawapannya.

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya