PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Thursday, 23 February 2012

Bai'iah: Harussani hentam PAS...soal akhirat ditentukan Allah
            

PAS sentiasa merasa darjat mereka adalah tinggi dalam agama.Sebab itu mereka merasa ada kelayakan kafirkan orang Islam lain,merasa berhak kata undi PAS masuk syurga dan macam-macam karenah lain. 

Disebaliknya itu contohnya mereka kecut sembunyi diri takut nak tuntut siasatan terbuka kes video seks Datuk Seri Anwar Ibrahim yang 99.9 peratus tulin. 

Juga mereka boleh buat tidak faham saja pada isu dakwaan rakaman perbualan telefon berahi antara Timbalan Presiden Mat Sabu dengan isteri orang bernama Normah yang tersebar dalam internet - kerana bimbang politik mereka kacau bilau. 

Kalangan yang ada akal sentiasa tertawa melihat hipokrasi politik PAS yang sukar diselindung ini yang asyik nak guna sentimen agama untuk tujuan nak cari kuasa. 

Terbaru kisah bai'iah untuk calon-calon parti itu yang akan bertanding.Bab bai'iah ini bukan baru malah dalam pilihanraya umum lalu pun calon kena lakukannya. 

Cuma bila Presiden PAS Datuk Seri Haji Hadi Awang sebut semula pasal bai'iah kelmarin ia telah mengundang reaksi yang mempersoalkannya. 

Lojik akal bertanya apa jadi jika dipertengahan jalan seseorang calon itu mendapati ada yang sangat serius tidak betul tentang partinya.Apakah dia harus bersuhabat diam terus semata-mata kerana ada bai'iah itu. 

Jika begitu salahkah dia berubah haluan sedangkan Haji Hadi kata tindakan itu ' celaka dunia dan akhirat'. Siapa Haji Hadi nak tentukan soal 'celaka akhirat'? 


Kalau perangai begini bolehkah PAS salahkan Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said cop PAS - Parti Ajaran Sesat. 

Mungkin maksudnya kalau salah pun kena pejam mata ikut juga.Itu memang karektor pengamal ajaran sesat.Inilah contoh demokrasi dalam PAS. 

Seperti juga kes Datuk Dr Hasan Ali....bunyi sikit ...terus kena pecat. 

Dalam bab bai'iah...Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria Rabu tampil bersuara. 

Beliau keciwa dengan tindakan PAS mengikat calon-calon parti itu yang bertanding dalam PRU ke13 dengan melakukan bai’iah. Beliau menasihatkan PAS supaya tidak menakut-nakutkan ahli-ahlinya dengan cara membuat bai’aih kerana “ia adalah isu akhirat.” Harussani berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Presien PAS Dato’ Seri Hadi Awang dalam sebuah akhbar yang mewajibkan setiap calonnya yang bertanding dalam PRUke13 melakukan bai’iah. 

Hadi berkata bai’iah itu penting bagi memastikan calon-calon PAS tidak menyeleweng daripada dasar lslam kerana “ mereka yang melanggar akan celaka dunia akhirat”. 

Bai’iah juga kata Presiden PAS itu adalah satu bentuk pengakuan lebih besar daripada sumpah.

Harussani yang ditemui di pejabatnya di Ipoh pagi Rabu memberitahu kenyataan Hadi itu “menakut-nakutkan saja, macamlah kita boleh menentukan mereka yang melanggar bai’iah akan celaka dunia akhirat. 

Katanya soal akhirat adalah ditentukan oleh Allah. 


                                     

“Jadi kalau kita bersumpah berjanji kita dapati benda itu tak betul takkan kita tak boleh tarik balik”katanya. 

“Ini menakut-menakutkan saja, macam mana kita boleh menentukan mereka yang melanggar bai’ah akan celaka dunia akhirat kerana yang menentukan dunia akhirat itu kerja Allah.?? Jadi kalau kita bersumpah berjanji kita dapati benda itu tak betul tak kan kita tak boleh tarik balik. 

“Pada saya dia boleh buat perjanjian tapi masalah di akhirat bukan masalah kita, ia adalah masalah Allah” tambahnya lagi. 

Mufti Perak itu kemudian menasihatkan supaya “ tak usah kita menakutkan orang dengan perkara akhirat sedangkan kita sendiri tidak pasti apakah orang berwajib baiah untuk tujuan berpolitik”. 

Menjawab satu soalan dengan satu pertanyaan, Harrusani berkata kalau cara demokrasi, sebagai lslam dia mesti wajib bersikap jujur tetapi kenapa kita harus ikat dengan bai’iah pula. - 22/2/2012 

Calon PAS yang bertanding pilihanraya wajib berbai'ah - Abdul Hadi 
Setiap calon PAS yang bertanding dalam pilihan raya diwajibkan berbai'ah, satu bentuk pengakuan yang lebih besar dan berat dari bersumpah, kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang Selasa. 

Ini bagi menentukan calon tidak menyeleweng dari dasar Islam, cara dan matlamatnya, kata beliau. Abdul Hadi berkata sesiapa yang melanggar bai'ah yang dibuat "maka akan celaka dunia dan akhirat". 

Bernama melaporkan beliau turut menyentuh dakwaan kalangan tertentu kononnya PAS sudah menyeleweng dari dasar Islamnya apabila membawa konsep negara berkebajikan.   

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya