PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Friday, 24 August 2012

Dr. M: Jangan tertipu janji pakatan pembangkang                                               

 Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menggesa rakyat terutama para pengundi supaya tidak tertipu dengan pakatan pembangkang diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ghairah menabur janji menjelang pilihan raya umum akan datang.

Menurut beliau, sikap pembangkang menabur janji menukar Malaysia menjadi negara kebajikan merangkumi aspek seperti pemansuhan yuran pendidikan, tol serta penyediaan subsidi tinggi bagi petrol hanyalah sebahagian daripada rayuan mereka untuk menggantikan Barisan Nasional (BN).

Jika perkara sebegitu dilaksanakan, katanya, negara akan menghadapi kesukaran kewangan dalam menyediakan infrastruktur dan kemudahan seperti persekolahan serta pencen kepada rakyat seperti kegagalan yang dilalui oleh negara Sosialis dan Komunis satu masa dahulu.
Justeru katanya, sikap pembangkang menabur janji bagi menghadapi pilihan raya adalah berbeza dengan usaha melaksanakannya, sebaliknya itu hanya rayuan bagi membolehkan mereka menggantikan Barisan Nasional (BN) nanti.

"Harapan terbaik (pembangkang) ialah keupayaan memori rakyat pendek, mereka kebiasaannya lupa kepada janji-janji," katanya dalam entri blog beliau bertajukPerubahan hari ini.
Dalam pada itu, Dr. Mahathir, membidas Anwar kerana menggunakan penyelesaian disediakan oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) bagi menghadapi Krisis Kewangan Asia 1997-1998 sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dahulu.
Akibat model IMF tersebut, katanya, bank dan syarikat tempatan menghadapi ancaman bankrap akibat pinjaman tidak berbayar di samping masalah kos import serta kos sara hidup rakyat semakin melonjak.

Katanya, rekod Anwar sebagai Menteri Kewangan adalah buruk namun gemar mendakwa kejayaan seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang dilaksanakan oleh individu lain sebagai usaha beliau.
Kini sebagai pemimpin pembangkang, katanya, Anwar mendakwa akan melakukan pelbagai perubahan tetapi gagal melaksanakannya sewaktu berada di dalam kerajaan.

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya