PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Thursday, 18 October 2012

Lee Kuan Yew telah mempengaruhi Nik Aziz.!                                               

 Nik Aziz menyatakan Melayu di Malaysia tolak Islam lebih teruk dari Singapura dan pandangan LKY bahawa Melayu Singapura harus tidak terlalu memegang pada ajaran Islam dimana ini disokong oleh TGNA.’


1. Di Malaysia semua lelaki Islam dapat menunaikan solat Jumaat meskipun majikan mereka bukan Islam tetapi sebaliknya di Singapura. Kira nasib baik kalau majikan bukan Islam membenarkannya atau bekerja sendiri. LYK kata jgn terlalu ikut ajaran Islam iaitu bermakna jgn terlalu ikut sangat nak solat Jumaat. Hairan saya TGNA sokong pandangan ini..

2. Kita bebas bercuti untuk mengamalkan perayaan Maulud Nabi, Nuzul Al-Quran, Awal Ramadan dan sebagainya tetapi sebaliknya di Singapura. Harapkan Hari Raya Aidilfitri dan AidilAdha sahaja di sana. LYK kata jgn terlalu ikut sangat nak sambut perayaan ini semua. Hairan saya TGNA sokong pandangan ini..

3. Undang-undang dan mahkamah syariah berkuasa dan bergerak lancar dalam Malaysia tetapi sebaliknya di Singapura. Di malaysia kena tangkap khalwat boleh di dakwa tetapi tidak pula di Singapura. LKY kata jgn terlalu ikut sangat undang-undang syariah.


No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya