PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Thursday, 22 November 2012

Kerajaan terlepas pandang isu yang sensitif kepada rakyat.!


         
                                   

 Dalam keadaan BN kini dilihat bertambah baik dari hari kehari, tetapi hanya kerana beberapa aspek yang kurang dinilai dgn lebih terperinci, membuatkan masih ramai orang diluar sana yang meluat.


Apa yang gua maksudkan tak lain tak bukan salah satu langkah  kerajaan mengenakan denda terhadap pemandu yang melebihi had laju. Jika Had lajunya benar-benar laju tak mengapa, tetapi lebihan had laju tidak lah sebanyak mana, hanya 10-20 km sahaja, sudah boleh didenda sehingga RM300.


 Tambahan pula limit had laju di sesebuah jalan tertentu antara 60-70 km. Hari ini Berbagai-bagai jenis kenderaan dalam negara yang dikeluarkan Proton & juga Perodua. Itu tidak termasuk kenderaan lain. Meter pula sehingga 200 keatas.


Perlu tahu juga kebanykkan dari kita bukan sengaja hendak memandu laju, mungkin disebabkan faktor-faktor tertentu. Jika melibatkan hal-hal kecemasan, perlukan mengikut had kelajuan ketika itu??


 Jika waktu  bini anda mahu beranak dan anda perlu bergegas ke Hospital, apakah anda masih memikirkan had laju yang ditetapan ketika it??   Orang akan bertindak secara rasional.

Adakah anda terpaksa bawa perlahan  sebab takut kena saman, atau membiarkan bini anda menderita melahirkan bayi??

Ini salah satu contoh yang paling mudah untuk korang berfikir. kalo tak boleh fikirr lagi lantak korang laa..

                                     

  Kerajaan perlu mengendalikan sistem jalan raya dengan lebih teliti & berhemah, alasan meletakkan pra syarat had laju ini sebenarnya tidak membantu dalam mengurangkan berlakunya kemalangan. Jika dilihat dengan keadaan jalan yang tidak berturap & tidak rata. ianya lebih merbahaya, tambahan pula keadaan jalannya yang tidak baik.Itu tidak termasuk lagi dari aspek yang lain.


Tiada guna kereta  canggih-canggih yang dikeluarkan, sebab apa?? sebab dibimbangi kenderaan yang dinaiki ini akan melebihi had laju.. sepatutnya, meter kenderaan yang ada dalam negara ini hanya diletakkan 110km, barulah bersesuaian dengan had laju lebuhraya.

Had limit yang ditetapkan Kerajaan sudah tidak relevan & banyak menyusahkan orang ramai sekaligus menyebabkan mereka bertambah benci kepada Kerajaan yang memerintah. Peluang ini tidak mungkin sekali-kali dilepaskan oleh pembangkang bukan?


Kerajaan perlu membuat sesuatu yang lebih efisien dari segi kecekapan  membantu rakyat. sepatutnya pembangkang harus menggunakan hujah yang lebih bermanfaat jika tidak menyokong sistem ini. tetapi  gua tengok pembangkang dlm negara ni  tak tahu apa yang patut dibangkangnya..

Sesekali tu jadilah Pembangkang yang ada kualiti sikit.

                             

                               Yang terajang, jahanamkan kereta Polis tak kena saman???


                            Yang bawak lebih had laju cuma 10-20km kena saman pulak??


                                         
Yang buat huru hara dibolehkan..Bila bawak lebih sikit dari had laju, siap  kena  naik mahkamah.!


Yang buat huru hara menyebabkan orang lain tutup perniagaan sehingga menjejaskan sektor pelancongan tak kena saman??


                                          

Mereka yang cuba merosakkan keamanan dibolehkan pula??? Siap mempunyai Lawyer lagi, Mereka yang melawan  undang-undang  tidak dikenakan SAMAN??

Tapi yang bawak lebih laju siket dari had limit hanya 16km/j, di kenakah saman sehingga diperintahkan HADIR KE MAHKAMAH.!Last-last Mahkamah Iktiraf Pertubuhan ini sebagai SAH.!
                       
MACAM ADA SESUATU YANG TIDAK KENA DENGAN CAMPURTANGAN MAHKAMAH.

 

SPRM SILA SIASAT.!! JGN DOK TIDO LENA.!!

Memang ada dalang yang memainkan peranan ini jika kita lihat jika kes yang melibatkan urusan Mahkamah.!

BN harus meneliti setiap tindak tanduk mahkamah yang berat sebelah lebih-lebih lagi  hal yang berkaitan dengan  rakyat.!

Kita sedari ramai kakitangan kerajaan yang  berpihak kearah Pembangkang.!

Inilah dalang sebenar kepada sabotaj PRU 13.!

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya