PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Friday, 16 November 2012

Republik Singapura Utara (Pulau Pinang) melalui DAP


                                            

 Lim Guan Eng pernah Mengucapkan kata-kata :

"Saya fikir cara terbaik untuk menyelesaikan dilema Cina adalah untuk membiarkan mereka bergerak secara beramai-ramai ke Pulau Pinang manakala Melayu, Mamaks dan India Pulau Pinang berpindah ke bahagian lain Malaysia."

Apa Maksudnyee semua ini??


 Harga hartanah telah ditembak oleh kira-kira tiga kali ganda di Pulau Pinang
kerana peningkatan dalam surcaj yang dikenakan oleh kerajaan yang dipimpin Pakatan Rakyat .

Menurut Jabatan Perancang Bandar bekas Majlis Perbandaran Pulau Pinang bertindak pengarah Khoo Boo Soon, kos tambahan yang dikenakan ke atas pemaju akhirnya diluluskan kepada pembeli, maka peningkatan drastik dalam harga hartanah.

                                            

Sumbangan sebanyak RM120, 000 seunit ganti membina rumah kos rendah.

Caj sumbangan telah meningkat daripada RM5 sekaki persegi kepada RM15 setiap bagi projek-projek perumahan yang melebihi 15 unit seekar.Projek-projek komersial, sumbangan infrastruktur meningkat daripada RM7 kepada RM21 sekaki persegi bagi setiap unit.
Yuran semula pengezonan telah meningkat daripada 25% kepada 50% atas perbezaan berdasarkan nilai semasa.

"Bayaran yang dikenakan oleh Majlis. Tetapi kerajaan negeri juga mengenakan pemaju 50% penukaran tanah milik kerajaan negeri.

"Semua ini kos tambahan yang ditanggung oleh pemaju yang disampaikan kepada pembeli rumah," 

Kekurangan rumah mampu milik telah menjejaskan kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana yang terdiri lebih daripada 80% daripada penduduk.

                                        
"Semasa era (bekas ketua menteri), Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Kerajaan memaksa pemaju untuk membina rumah kos rendah dan sederhana.

"Tetapi kerajaan semasa di bawah Lim Guan Eng (DAP) seolah-olah menjadi lebih berminat dalam mengisi tabung negeri bukannya memenuhi keperluan rakyat," 

Penilaian dan Perkhidmatan Harta Jabatan data menunjukkan peningkatan drastik dalam harga harta kediaman antara suku pertama tahun lepas dan tahun ini.

The Star kemudian menyenaraikan harga rumah semasa di Pulau Pinang seperti berikut:                                                   2011                                    2012
Bungalow                                    RM1.7m                              RM3.5m
Low Cost Flat                              68k                                      175k
Flat                                              132k                                    580k
Condo/Apt                                    450k                                    RM2.7m 


Sumbangan sebanyak RM120, 000 seunit sebagai ganti membina rumah kos rendah??

Mereka "melelong" peruntukan rumah kos rendah untuk RM120,000 seunit. Sebagai contoh, bagi pembangunan 200 unit,  DAP membuat satu tambahan RM24 juta.

                                            

 Selamat datang ke Republik Singapura Utara (Pulau Pinang)

Sudah tentu akan ada pemaju lapar yang akan mengeluarkan RM120, 000 tambahan (seunit) sebagai "caj sumbangan" untuk membeli  'rumah kos rendahini. Mengapa mereka akan berbuat demikian? Kerana mereka kemudian boleh membina kondominium dan pangsapuri dan menjual untuk RM2.7 juta setiap satu. Itulah sebabnya. 

Ini bermakna bahawa orang-orang miskin di Pulau Pinang (semua orang miskin - Melayu, Cina, India, Sikh dan lain-lain) akan mempunyai kurang peluang untuk memiliki sebuah rumah yang berpatutan. Siapakah yang  orang-orang yang kaya di Pulau Pinang yang akan  membeli ini kondominium RM2.7 juta dan RM3.5 juta banglo? Melayu? India? Cina?

Sudah tentulah penduduk Singapura.!

 Jika DAP memerintah  Pulau Pinang selama lima tahun lagi, maka orang-orang  Melayu hanya akan  hilang terus dari pulau ini..

Begitulah bijaknya permainan DAP  dalam merampas Pulau Pinang sekaligus menyingkirkan  melayu ke tanah besar. Strategi bijak  hanya mudah mengumpan melayu dalam PAS & PKR menyokong mereka..


UNDI PR: DAP BAKAL JADI PM!!

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya