PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Wednesday, 5 December 2012

Pelaburan Pulau Pinang kian menurun.
                            
 Jumlah pelaburan di Pulau Pinang untuk enam bulan pertama tahun ini agak lembap dan menurun berbanding negeri-negeri lain, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI),
 
Jumlah pelaburan yang diluluskan sehingga Jun lepas hanya RM1.8 bilion dan angka itu jauh lebih rendah berbanding 2011 iaitu RM9.1 bilion.
 
"Tahun ini, Pulau Pinang jatuh di tangga ke lapan selepas Selangor, Sabah, Sarawak, Johor, Terengganu, Kuala Lumpur dan Perak, terdapat beberapa faktor menyebabkan perkara itu berlaku,"
Antara penyebab pelaburan di Pulau Pinang berkurangan ialah industri elektrik dan elektronik yang agak perlahan di peringkat global sekarang ini.
 
"Bukan MIDA tidak mempromosikan Pulau Pinang kepada pelabur, tetapi  tidak boleh memaksa mereka (pelabur) untuk pilih (negeri) lagipun kekuatan pelaburan di Pulau Pinang ialah industri elektrik dan elektronik dan bila di peringkat global industri itu sedikit lembap,  sudah pasti akan memberi kesan.

"Selain itu, negeri-negeri lain seperti Terengganu dan Sarawak yang menawarkan pelaburan dalam industri minyak dan gas telah menarik minat mereka (pelabur asing),"
 
Kerajaan Negeri Pulau Pinang sebelum ini begitu berbangga kononnya membawa pelaburan yang paling banyak sedangkan usaha membawa masuk pelabur adalah usaha MITI dan MIDA.
 
"Sebelum ini, Ketua Menteri (Lim Guan Eng) mengumumkan mereka berjaya bawa masuk pelaburan sebanyak RM 10 bilion pada tahun 2010,  sedangkan semua itu dibuat oleh kerajaan terdahulu iaitu Barisan Nasional(BN) kerana sesuatu pelaburan bukan mengambil masa yang singkat.
   

"MIDA terpaksa mengambil masa sehingga tiga atau empat tahun untuk menyakin pelabur melabur di negara kita, dan kejayaan itu (yang diumumkan Lim pada 2010) adalah usaha kerajaan BN. Mereka (BN) paling banyak membawa pelaburan semasa itu.
 

"Kalau betul mereka (kerajaan negeri sekarang) boleh bawa masuk pelabur mengapa sehingga Jun lepas hanya RM1.8 bilion sahaja pelaburan  yang diluluskan di negeri ini, tahun 2012 sudah empat tahun mereka  memerintah,"
 
Kestabilan politik penting untuk menarik pelabur dari luar negara untuk melabur di Malaysia termasuk negeri-negeri yang ditadbir pembangkang.
 
Beliau berkata apa yang dilakukan pembangkang seperti demonstrasi jalanan dan sebagainya telah mencemarkan imej Malaysia yang sebelum ini dikenali sebagai bersih dan selamat

DAP makin pandai menipu, yang kena tipu puak2 PAS. kesian alahai..No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya