Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB

Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka...

Tuesday, 18 December 2012

Penulisan yang telah hilang dibawah pemerintahan kuku besi Singapura.!


 Dr Mahathir dalam blog Che Det mengatakan para nasionalis dalam perjuangan politik untuk mencapai kemerdekaan tidak abaikan perjuangan agama. Ramai terutamaya generasi baru tidak mengetahui siapa mereka para nasionalis tersebut.

Dizaman silam dimana kaedah komunikasi tidak meluas seperti sekarang mereka menggunakan strategi "Lidah pena lebih tajam dari mata pedang" sebab itu mereka banyak menulis. Inilah diantara bahan yang boleh kita mendalami pengorbanan dan pemikiran mereka. William Roff#, Prof of History, Columbia University banyak menulis berkenaan nasionalisme Melayu.

Untuk meninjau pengorbanan beberapa nasionalis terkenal berikut adalah beberapa gambar dan penulisan mereka yang dipetik daripada bibliografi Nusantara yang sedang saya siapkan.



Peoples' Action Party (PAP) atau PETIR (Parti Tindakan Rakyat) ditubuhkan November 1954. A. Samad Ismail (lahir 1924, Singapura) founder member. Singapura akan mengundi pada 7 Mei ini dan laman blog Op Ed http://remgold.blogspot.com ada maklumat berkenaan.

Cebisan daripada Bibliografi Nusantara:

Abdul Aziz Ishak - lahir 1914, Singapura; Presiden GERAM (Gerakan Angkatan Muda)
1959. Katak Keluar dari bawah Tempurong.

Abdul Rahim Kajai. 1930. Cheritera Dhu’l-Ruhain. Jelutong Press, Penang
__ . 1931. Akal pengetahuan dengan adat datuk nenek. Saudara, 4 April 1931
__ . 1932. Adakah kita sesuai bergaul dan sama-sama hidup dengan Malayan. Majlis, 15 Ogos 1932
__ . 1933. Taatkan Raja. Majlis, 2 Mac 1933
__ . 1941. Panduan Wartawan
__ . 1949a. Pesaka Kajai,: Kumpulan Cerita-cerita Pendek Karangan Allahyarham Abdul Rahim Kajai, Pengarang Melayu yang Terkenal. Qalam Publishers, Singapore, Penggal 1-4
__ . 1949b. Pak Lacok. Qalam Publishers, Singapore

Abdul Latiff Abu Bakar. 1979. Pemikiran Abdul Rahim Kajai sebagai seorang wartawan dari tahun 1930 hingga 1935. Tesis M.A., Jab Sejarah, UM K Lumpur

Ahmad Boestamam (Abdullah Sani b. Raja Kecil) - lahir 1920, Behrang Ulu; Angkatan Pemuda Insaf (API,barisan pemuda MNP ditubuhkan 17 Feb 1946, slogan "Kemedekaan Melalui Darah, diharamkan British Julai 1947)
__ . 1946. Testament Politik API. K Lumpur
__ . 1971. Gerakan nasionalisme di Malaysia. Dewan Masyarakat, K Lumpur
__ . 1972a. Dr. Burhanuddin Putera Setia Melayu Raya. Pustaka Kejora, Kuala Lumpur
__. 1972b. Merintis Jalan ke Punchak. Penerbitan Pustaka Kejora, K Lumpur

Gordon, Alijah (Shirle). 1963. Pondok and our peasantry. Intisari II(1):32-3
__ . 2001(ed & ann). The Propagation of Islam in the Indonesian-Malay Archipelago. Malaysian Sociological Research Inst (MSRI), K Lumpur 472pp
__ . 1999(ed). The Real Cry of Syed Shaykh al-Hady. MSRI, K Lumpur 369pp

Burhanuddin Mohammad Noor al-Hemy, Dr. Presiden MNP (Malay Nationalist Party
__ . 1930a. Asuhan Kesihatan. Persama Press, Penang
__ . 1930b. Mutu Kerajinan. Muhammad Ali b Muhammad al-Rawi (Persama Press), Penang; transl of original in English by Dick Whittington
__ . 1946. Perjuangan Kita, 17 Oct. 1945 – 17 Oct. 1946. Parti Kebangsaan Melayu Malaya, Singapura
__ . 1947. Kursus Ugama dan Politik. Buana, Singapura
__ . 1955. Sejarah Perjuangan Kita. United Press, Penang
Ramlah Adam. 1996b. Burhanuddin Al-Hemy: Suatu Kemelut Politik. DBP, K Lumpur
2004. Biografi Politik Tunku Abdul Rahman Putra. Dawama, K Lumpur

Ibrahim Yaakob (Iskandar Kamel Agastja semasa berada di Indonesia) - menubuhkan KMM (Kesatuan Melayu Muda) bersama Boestamam
__ .1948. Sedjarah dan Perjuangan di Malaya. Nusantara, Jogjakarta
__ . 1951. Nusa dan Bangsa Melayu. Djakarta
__ . 1957. Sekitar Malaya Merdeka. Kesatuan Malaya Merdeka, Djakarta
Abdul Latiff Abu Bakar. 1981. Ibrahim Hj. Yaakob: kegelisahan dan impian seorang pejuang Melayu. Imej dan Cita-cita (Kumpulan Kertas Kerja Hari Sastera 1980), DBP, K Lumpur
Bachtiar Djamily. 1985. Ibrahim Yaacob Pahlawan Nusantara. Pustaka Budiman, K Lumpur

Ishak Haji Muhammad (Pak Sako) - Presiden MNP selepas Burhanuddin
__ . 1937. Putera Gunung Tahan. Geliga Press, Singapura; repr Jamaliah Press, Johor Bahru 1938; repr Pustaka Budaya, Petaling Jaya 1973
__ . 1940. Doli – bidadari dari Shanghai. Utusan Zaman, 7 Sept 1940
__ . 1941. Anak Mat Lela Gila. Annies Printing Works, Johor Bahru; repr Federal Publ, K Lumpur
__ . 1946. Bersatu-lah Sekarang. Annies Printing Works, Johor Bahru

Pramoedya Ananta Toer. 1947. Keranji-Bekasi Jatuh. The Free Voice of Indonesia
__ . 1950a. Perburuan. Balai Pustaka
__ . 1950b. Keluarga Gerilya. Pustaka
__ . 1950c. Subuh. Pembangunan
__ . 1950d. Mereka yang Dilumpuhkan. Balai Pestaka, Jakarta
__ . 1982. Tempoe Doeloe: Antologi Sastra pra-Indonesia. Hasta Mitra, Jakarta

#Roff, William R. 1962. Kaum Muda – Kaum Tua: innovation and reaction amongst the Malays, 1900-1941. In Tregonning, K.G. (ed) Papers on Malayan History. First Int Conf South-East Asian Historians, Singapore, 1961 pp162-92
__ . 1966. The life and times of Haji Othman Abdullah. Peninjau Sejarah 1(2)
__ .1967. The Origins of Malay Nationalism. Yale Univ Press, New Haven and London 297pp
__ . 1968. The Persatuan Melayu Selangor: an early Malay political association. JSEAH 9
__ . 1970. Indonesia and Malay students in Cairo in the 1920s. Indonesia 9 Apr 1970
__ . 1974. Kelantan: Religion, Society and Politics in a Malay State. OUP, K Lumpur
__ . 1975. Nasionalisma Melayu. UM Press, K Lumpur

Syed Shaykh al-Hady. 1925-6. Hikayat Faridah Hanum, atau Setia ‘Ashek kepada Ma’ashoknya. al-Aminiyyah Press, Penang 2 jld; ed 2, 1927-8, Jelutong Press, Penang; ed 3, 1950, Qalam, Singapore 4 jld; ed 4, 5, 6, in romanised Malay now titled Faridah Hanom, 1964, 1965, 1985, Pustaka Antara, K Lumpur
__ . 1928a. Hikayat Taman Chinta Berahi, atau Mahir Afandi dengan Iqbal Hanum. Jelutong Press, Penang
__ . 1928b. Cherita Rokambul dalam Jail dan di Paris. Jelutong Press, Penang
__ . 1928-9. Hikayat Anak Dara Ghassan, atau Hindun dengan Hammad. Jelutong Press, Penang
__ . 1929a. Hikayat Chermin Kehidupan. Jelutong Press, Penang.

__ . 1929b. Hikayat Puteri Nur ul ‘Ain, atau Bahaya Bercherai Talak Tiga dan Berchina Buta. Jelutong Press, Penang

__ . 1929c. Cherita Rokambul dengan Puteri Russia yang ‘Ashek. Jelutong Press, Penang
__ . 1930. Alam Perempuan. Jelutong Press, Penang
__ . 1931a. Perbendaharaan Rumah Tangga Bahagian Suami Isteri. Jelutong Press, Penang
__ . 1931b. Cherita Rokambul atau Peperangan di antara Kebajikan dan Kejahatan di dalam Kehidupan Manusia. Jelutong Press, Penang
__ . 1932. Cherita Rokambul dengan Malium Kaum Nor. Jelutong Press, Penang
__ . 1933. Hadiah Kebangsaan dan Umat Melayu dengan Masharakat. Syed Shaykh b Ahmad al-Hady, Penang
Kini kebnaykkannya hasil penilusan ini sudah pun hilang   ditelan zaman apatah lagi cara kepimpinan Singapura yang  meneggelamkan terus arus kemajuan  masyarakat Melayu disana.


No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya