PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Thursday, 31 January 2013

Ancaman diterima Melayu selepas ditadbir orang luar.

 ADAKAH ORANG MELAYU PULAU PINANG TIDAK MEMPUNYAI SEJARAH SEBELUM KEDATANGAN INGGERIS ? PENDARATAN KEPTEN FRANCIS LIGHT DI PULAU PINANG PADA 11 OGOS 1786 ADALAH SATU MUSIBAH BESAR KEPADA KEDUDUKAN ORANG MELAYU SEBAGAI PENDUDUK ASAL ,SEJARAH,KETUANAN, HAK KEBUMIPUTERAAN DAN SURVIVALNYA DI PULAU PNANG.

BERMULA DARIPADA TARIKH TERSEBUT MASA DEPAN ORANG MELAYU TERGUGAT DAN TERANCAM.

DITENGGELAMKAN OLEH KAUM PENGHIJRAH YG DIBAWA SECARA TIDAK PUTUS2,DIASAK DENGAN SISTEM EKONOMI KAPITALIS YG BERMAHARAJALELA DAN BERBAGAI SISTEM YG MENAFIKAN HAK KETUANAN MEREKA.

BERMULA DENGAN PETEMPATAN KECIL DI TANJONG PENAGA(FORT CORNWALIS) SATU DEMI SATU KAMPUNG-KAMPUNG MELAYU DITELAN PEMBANGUNAN KOMERSIAL,PEMODENAN DAN URBANISASI.

PROSES INI BERLANJUTAN HINGGA KINI.SEHINGGA TIDAK ADA KAWASAN YG BOLEH DIKATAKAN KAWASAN MELAYU KERANA TIDAK DIWARTAKAN SEBAGAI ZON WARISAN.HARI INI ADA KAMPUNG MELAYU ESOK MUNGKIN HILANG APABILA DIJUAL.TIDAK ADA USAHA UNTUK MEPERTAHANKANNYA !PENJAJAHAN TELAH BERLALU TETAPI NASIB MELAYU SEPERTI LEBIH TERUK DARIPADA KEADAAN SEBELUMNYA.

KATA HANG TUAH TAK AKAN MELAYU HILANG DI DUNIA TETAPI REALITINYA BANYAK YANG TELAH HILANG DENGAN SEDAR DIDEPAN MATA.WAJARKAN KITA MEMPERSALAHKAN KEADAAN ITU SUDAH TAKDIR APA NAK BUAT.MENGUNGKAP KATA-KATA BERERTI DARIPADA SEORANG CENDEKIAWAN TERSOHOR A.EINSTEIN

BUMI INI TIDAK SELAMAT UNTUK DIDUDUKI BUKAN KERANA TERLALU RAMAINYA ORANG-ORANG YANG RAKUS DAN JAHAT TETAPI KERANA TERLALU RAMAINYA ORANG - ORANG YANG BAIK LAGI WARAK YANG MEMBIARKAN KEMUNGKARAN BERMAHARAJA LELA DI DEPAN MATA TANPA BERBUAT APA-APA !

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya