PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Friday, 15 February 2013

DAP bolot tanah di Pulau Pinang


                      


Pemuda berpendapat penswastaan bayan mutiara adalah satu pengkhianatan kepada rakyat pp berdasarkan fakta2 berikut:


1.Pelan pembangunan asal bayan mutiara telah direkabentuk oleh PDC Properties sb dan PDC Consultancy sb yang rata2nya adalah rakyat pulau pinang dan sebahagian besar daripada mereka adalah golongan profesional dan mempunyai pengalaman serta kepakaran yg amat baik berbanding dengan pemaju swasta yg dilantik.


2.pelan kebenaran merancang keseluruhan bayan mutiara telah diluluskan pada 2008/2009 yang mana kepakaran perunding yang digunakan adalah daripada PDC Properties dan PDC Con! sultancy .Malahan pelan bangunan bagi 1 blok kondominium telah lulus.
Pelan pembangunan asal Bayan Mutiara juga mengandungi 5 blok kondominium,kawasan komersial,tapak sekolah dan tapak masjid.


3.Disamping kepakaran dan pengalaman PDC Properties dan PDC Consultancy,kerja2 pembinaan juga boleh dilaksanakan oleh PDC Nusabina yang juga merupakan anak syarikat PDC yang amat berpengalaman dalam melaksanakan pembangunan2 PDC selama ini.


4.Semua hasil kerja dan kepakaran yang ducurahkan oleh PDC Properties dan PDC Consultancy telah musnah sebegitu sahaja apabila keseluruhan pembangunan diberikan Tropicana Ivory SB yakni syarikat usahasama pemaju Ivory Properties Group Berhad dan Dijaya Corporation Bhd.


5.tidakkah lge nampak bahawa semua kepakaran yang akan terlibat dalam pembinaan projek pembangunan ini tidaka akan mendatangkan keuntungan kepada PDC dan tidak akan ada penambaikan pengalaman dan kepakaran kepada kakitangan profesional PDC.


6.Tahukah lge jika nilai pembangunan kasar(gdv) bayan mutiara adalah 10 billion,maka Pemaju akan membuat keuntungan sekurang kurangnya 30% yakni 3 billion.Pada hakikatnya kerajaan negeri telah RUGI sebanyak rm2 billion apabila hanya mendapat keuntungan 1 billion sahaja,itupun setelah 5 tahun.


7.Keuntungan sekurang2nya sebanyak 3billion boleh diperolehi sendiri oleh PDC jika pembangunannya dilaksanakan sendiri oleh PDC memandangkan Pelan Pembangunannya telah lulus.


8.Bolehkah lge mendesak pemaju ivory untuk melantik PDC Properties dan PDC Consultancy sebagai Perunding bagi keseluruhan projek ini.Bolehkah lge mendesak ivory untuk melantik PDC Nusabina sebagai kontraktor bagi keseluruhan projek ini.


Jelas LGE bukan sahaja telah mengadaikan tanah pulau pinang tetapi juga nasib rakyat pulau pinang terutamanya golongan miskin dan sederhana.

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya