PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.

PRU14, Tun M perlu bertanding utk menambahkn kerusi Pakatan Rakyat..Parlimen disyorkan- Putrajaya.
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Tuesday, 19 February 2013

Melayu bakal kehilangan kuasa akibat gilakan kuasa-Tun Mahathir
Sikap mementingkan jawatan mengakibatkan Melayu, yang meliputi 60 peratus jumlah rakyat Malaysia hilang kuasa politik, menurut bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Ini kerana menurut beliau, Melayu kini telah terbahagi kepada tiga kelompok iaitu yang menyokong Umno, PKR dan PAS.

“Sistem demokrasi bermakna bilangan yang terbesar yang akan menguasai..yang akan membentuk kerajaan. Dan kita tentukan bilangan orang Melayu lah yang terbesar sekali dalam negara kita. Tetapi kita tidak bijak..setelah kita dapat senjata ini, kita berebut-rebut nak jadi Perdana Menteri.

Menurutnya lagi, perpecahan yang berlaku itu telah mengakibatkan parti-parti dominasi Melayu kini terpaksa mengemis mendapatkan sokongan untuk memenangi pilihan raya memandangkan mereka kini telah menjadi minoriti.

“Orang lain tepuk tangan pasal kita berkelahi sesama kita, pecah diri kita, jadi lemah dan akhirnya kembali menjadi pengemis kerana kita perlukan sokongan dari orang lain kalau nak menang pilihan raya,” katanya lagi.
Apa yang lebih dikhuatiri katanya, ia berlaku di saat masyarakat Melayu di negara ini masih lagi jauh ketinggalan di belakang kaum-kaum lain dari segi penguasaan ekonomi.

“Sekarang ini kita sudah hilang kuasa politik…dan sekarang ini kita belum sampai tahap kita kuasai ekonomi.

“Kita masih lagi ketinggalan..dulu kita ada kuasa politik. Masa kita lawan dengan British dulu, orang Melayu semua bersatu padu tak kira dari aliran apa.

“Dalam Umno dulu kita tak kira awak sekolah Melayu kah, sekolah Inggeriskah, sekolah agamakah..tiada sesiapa yang berkata kami adalah ulama, kami tak boleh bersatu dengan orang daripada sekolah Inggeris..tiada..Kita bersatu..dengan kita bersatu itu maka kita dapat menguasai keadaan dan menewaskan British,” ujar beliau.

Namun begitu katanya, budaya tersebut sudah kian pupus terutamanya di dalam Umno sendiri apabila masing-masing berebut untuk menjadi wakil rakyat sehingga timbulnya budaya cantas-mencantas di kalangan mereka.

“Tetapi bila ada dapat peluang nak jadi Yang Berhormat (YB), masa itu berebut-rebutlah..semua nak jadi YB..
“Calon-calon yang anggap diri mereka layak jadi calon dalam bahagian-bahagian, bila Datuk Seri Najib tentukan orang ini, dia kata tak kena itu..itu bukan winnable..saya yang winnable..

“Tengok, dia nanti kalah..dia kalahlah pasal kita cantas. Tapi kalau kita jadi calon pun, orang itu pula cantas, kita kalah. Siapa menang? Parti lawan menang..Pasal apa? Pasal kita cantas..” jelas beliau yang merupakan Perdana Menteri paling lama mentadbir Malaysia.
Justeru apa yang penting katanya ialah supaya tidak terlalu mengikut emosi dan perasaan sehingga boleh merugikan masa hadapan bangsa Melayu.

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya