Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB

Kerajaan tarik subsidi dari rakyat kerana mahu melangsaikan hutang tertunggak dari 1MDB
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan.Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka...

Monday, 4 March 2013

Kenapa Sabah dijadikan sasaran menjelang PRU 13?










BN

DAP

PKR

Bebas

Bersekutu
Parlimen24
(25)
1
(5)
0
(19)
0
(18)
0
(2)



BN

Pas

DAP

PKR

Bebas

Bersekutu
DUN59
(60)
0
(2)
1
(10)
0
(54)
0
(52)
0
(15)

Mengimbas kembali ketika keputusan PRU 12 yang lalu, Sabah merupakan antara benteng kuat bagi Barisan Nasional.Timbul persoalan yang tersirat disebalik pencerobohan di Lahad Datu dengan  kemasukan penceroboh dari Filipina.

Sebenarnya. Ini adalah perancangan rapi Anwar untuk menimbulkan ketegangan huru hara disana.

Bila Sabah menjadi huru hara ketika hampirnya Pilihanraya ke-13, Kemungkinan Sabah akan diisytiharkan darurat, jadi bila berlakunya darurat, di negeri itu kemungkinan tidak berlaku proses pilihanraya. Jadi bila seluruh negeri sedang menhadapi Pilihanraya tetapi kubu kuat BN Sabah diasingkan.Maka secara tak angsung BN sudah kehilangan undi dari sana.

 Inilah motif sebenar rancangan pemimpin pembangkang yang bijak memanipulasi keadaan.

Jadi jika kita lihat pada gambar dibawah,. kita dapati BN 50.28% & pembangkang 49.71%  jumlah.


Andaikata negeri dibawah kekuasaan Pembangkang turut dikekalkan dlm PRU 13 nanti. Kekuasaan pembangkang  kini meliputi 49.71%.

Keseluruhan kerusi BN 50.28% termasuk di Sabah & Sarawak. Jika di Sabah tidak berlaku proses pilihanraya. Maka Sabah akan turut diasingkan dlm PRU 13 disebabkan keadaan yang sedang berlaku disana.

BN Sabah yang berjumlah 1.62% juga turut hilang.
Jadi kita ambil BN 50.28- BN Sabah1.62 =maka BN 48.66%.

Pembangkang  49.71%


BN sudah kalah secara tak langsung dengan diasingkan kerusi dari Sabah 


Jadi PRU 13 akan memihak kepada Pakatan Rakyat untuk mentadbir Kerajaan.

Kini semuanya mata sibuk tertumpu & mencari bukti penglibatan Anwar walaupun sudah dijelaskan Anwar turut terlibat seperti  yang disiarkan oleh media luar.


Sikap lembab sesetengah Menteri yang look & see tanpa adanya Action & tindak balas ini bakal memakan diri dan Parti secara tak langsung.


berbagai-bagai isu sengaja direncanakan dan dalam masa yang sama, mereka berkempen & mencari helah lain untuk menghasut rakyat di tempat-tempat yang lain.

Begitu juga dengan sokongan kuat rakyat di Sarawak yang menyokong BN. Namun timbul juga beberapa persoalan kenapa isu Kalimah Allah sengaja dicetuskan??

Tahukan anda di Sarawak  majority penduduknya adalah Kristian?


Jadi DAP & pembangkang cuba menarik penduduknya dengan menggunakan modal Agama untuk memancing undi dan merupakan  satu teknik yang terbaik ketika ini.


Sarawak juga kemungkinan bakal kecundang ditangan Pembangkang jika hal-hal sedemikian tidak dijaga.


(tunggu pendedahan saya pada sesi berikutnya mengenai Sabah & Sarawak ini yang lebih panas.)


Sebab itulah, pembangkang mula meminta mansuhkan macama-macam terutamanya mansuhkan ISA & beberapa Akta Kebebasan Bersuara termasuk juga dengan Akta Hasutan yang sudah dimansuhkan.

Sebabnya, bila dimansuhkan akta-akta sebegini, mereka makin mudah menjalankan agenda mereka untuk menjatuhkan Kerajaan.Sepatutnya Kerajaan tidak perlu melayan tuntutan mereka ini yang meminta bukan-bukan. 

Mereka sendiri mengambil reaksi berdiam diri apabila menyentuh berbagai-bagi isu selama ini, kenapa pula Kerajaan Harus melayan tuntutan mereka sedangkan mereka sendiri tidak melayan & bertindak dengan apa yang disarankan oleh Kerajaan??


Berbalik kepada isu di Sabah, Percayalah. situasi di Sabah akan berlarutan kerana ianya memudahkan  agenda mengasingkan Sabah dalam PRU 13 dan ini merupakan suatu agenda yang di rancang.


UMNO mempunyai ramai ahli.. tetapi mereka kurang  berfikir mengenai perihal ini.Sebab itulah UMNO seharusnya menerima apa jua pandangan dari akar umbi walaupon pandangan itu dilihat mempersoalkan cara gerak  kerja UMNO selama ini yang dilihat slow dan jenis buat kerja last-last minit.

Akibat sikap cantas mencantas yang masih wujud dalam ahli-ahli UMNO menyebabkan mereka  yang ingin berkongsi pengetahuan menjauhkan diri.

UMNO harus berubah sebelum rebah.


Ramai antara ahli-ahli BN yang sedang fokus tentang perkara kecil tetapi berbeza apa yang sedang dirancang oleh kepimpinan PR.

Mencipta sesuatu yang baru untuk mendapatkan yang baru. bijak2.


Dalam misi peperangan, anda diajar cara memerhatikan gerakan musuh supaya anda boleh bersiap sedia. Namun tak ramai yang bijak pandai dalam politik  lebih-lebih lagi dalam BN yang kurang memerhatikan gerak geri musuh mereka sendiri.




saya mempunyai fikiran yang tersendiri.







                                     

3 comments:

SYAFIQ said...

Terbaik bro statement lu

Darah Satria said...

biasa2 saja ..taklah terbaik mana..

dalam post bergambar kat atas tue. Mungkin ramai yang pelik tengok kedudukan kerusi PAS yang melebihi DAP.sengaja aku amik kedudukan sebegini.

saikologi kan penting dlm politik. heh.

Anonymous said...

ak stuju dgn pndpt ni..ble diorg mainkan statement sensitiviti macam isu agama, media akan siar kan org2 yg mnentang shj..n diorg ni xpdulik pn sbb bukan nye nk attack org2 ni..org2 yg beragama kristian akan dgn snyp berstuju dgn mereka dan akan mmilih mereka nnt..PAS pula hnye mmbuat bberapa gimik ckp diorg berstuju n tarik balik utk kaburkan pihak musuh..Tujuan mereka hanya nk mnjatuhkan kerajaan...

klu kite tgk, media dan pmimpin krajaan hanya mmandang isu2 dasar shj ble dimainkan oleh pmbangkang..padahal disebalik isu2 yg diorg create, mereka hampir berjaya mencapai matlamat...

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya