Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan

Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan
Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Thursday, 18 October 2012

PAS semakin berubah.

 Adakah PAS benar-benar prihatin dengan kebajikan rakyat dan adakah PAS hanya pandai berceramah tanpa memberikan cara-cara praktikal dalam mengatasi isu-isu global dalam dunia Islam?
Soalah saya kepada Nik Aziz dan PAS:-


1. Adakah hanya kerana ingin menguasai Malaysia, PAS lebih kepada matlamat menghalalkan cara dengan bersekongkol dengan DAP?

2. Jika benar PAS mengambil tahu kebajikan rakyat, kenapa nasib orang Islam di tiga negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat tidak ada perubahan?

3. Adakah PAS sudah ketandusan pemimpin sehinggakan pemimpin yang lebih cenderung kepada hawa nafsu perlu diperjuangkan?

4. Adakah hanya dengan PAS, Islam di Malaysia mampu diperjuangkan?

 PAS lebih dibuai mimpi Yahudi dan Nasrani yang ingin melekakan Umat Islam dengan ketaksuban melampau atas agenda tersendiri.

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya