Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan

Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan
Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Tuesday 18 October 2011

Kenpa Dato' On Jaafar Keluar UMNO? Kerjaya politikDato Onn pernah bertugas sebagai Pegawai Daerah dalam pentadbiran penjajah British, tetapi kemudian berhenti kerana membantah dasar-dasar jajahan.


Pada 1 - 4 Mac 1946, 41 buah persatuan Melayu telah berhimpun di Kelab Sultan SulaimanKuala Lumpur untuk menghadiri Kongres Melayu pertama yang diadakan untuk menentang Malayan Union yang diperlihatkan sebagai ancaman terhadap hak istimewa orang Melayu dan kedudukan sultan-sultan Melayu. Hasil daripada mesyuarat ini, sebuah badan yang mewakili orang Melayu telah ditubuhkan ketika Kongres ketiga diadakan di Johor Bahru pada1 Mei 1946. Disebabkan Dato Onn amat aktif dalam gerakan nasionalisme Melayu, kongres itu melantik beliau sebagai presiden pertama.

Pada 
1 Oktober 1946, Datuk Onn dilantik menjadi Menteri Besar Johor. Tiga tahun kemudian, beliau meletakkan jawatan untuk menumpukan masanya kepada UMNO. Di bawah kepimpinannya, UMNO berjaya memaksa kerajaan British untuk membubarkan Malayan Union dan diganti dengan Persekutuan Tanah Melayu. Persekutuan Tanah Melayu 1948 mengekalkan kedudukan Raja-raja Melayu dan memperketatkan syarat-syarat kerakyatan, serta memberi hak istimewa Melayu.


Datuk Onn kemudian berasa kecewa dengan apa yang beliau menganggap sebagai dasar-dasar perkauman UMNO, dan mencadangkan bahawa keahlian parti dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu, tanpa mengira kaum, dan nama UMNO ditukarkan menjadi "Pertubuhan Kebangsaan Penduduk Tanah Melayu Bersatu". Oleh sebab cadangan itu ditentangkan, Dato Onn meletakkan jawatan sebagai presiden UMNO apabila persidangan Majlis Mesyuarat Agung Keenam diadakan pada 25 - 26 Ogos 1951.


Dato Onn kemudian menubuhkan Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) pada 26 Ogos1951. Malangnya, parti tersebut tidak mendapat sokongan daripada orang Melayu. Pada tahun 1954, beliau meninggalkan parti itu untuk menubuhkan Parti Negara bagi tujuan bertanding dalam pilihan raya umum yang pertama di Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1955. Parti Negara menyekatkan keahlian bukan orang Melayu dalam satu percubaan untuk memperoleh sokongan daripada orang-orang Melayu. Walaupun demikian, partinya masih gagal mendapat sokongan dan tidak memenangi sebarang kerusi dalam pilihan raya itu. Bagaimanapun, Dato Onn masih berusaha untuk mendapatkan tempat dalam politik. Akhirnya, beliau berjaya mendapat satu kerusi di kawasan parlimen Kuala Terengganu Selatan dalam Pilihan Raya Umum 1959 dengan bantuan parti PAS.

Dato Onn Jaafar mendirikan rumah tangga bersama Datin Halimah Hussein, dan salah seorang daripada anak mereka ialah Allahyarham Tun Hussein bin Dato' Onn. Beliau meninggal dunia pada tahun 19 Januari 1962 dan dikebumikan di Makam MahmoodiahJohor BahruJohor.

Dato onn pada mulanya nak bagi org bangsa lain masuk umno... tapi ditentang oleh ramai org melayu...
kenape dato onn nak bagi bangsa lain masuk umno?

dato onn telah meletakkan syarat- bagi bangsa lain yg memasuki umno, mereka hanya dibenarkan memegang ahli jawatankuasa biasa sahaja
supaya mereka tidak boleh bertanding dlm pilihanraya lantas menyebabkan mereka tidak mempunyai kuasa memerintah.
tetapi walau diterangkan banyak kali pada org melayu, mereka tetap menentang idea dato onn.
dato onn buat camtu bukan pasal ape.. semasa zaman komunis.. dia telah membaca sebuah buku yang dipanggil 'buku kuning'
buku tu adelah terjemahan dari bahasa china.. dlm buku tu ada menyebut komunis sedang berusaha membina wilayah ke 20.
ape dia wilayah ke 20? cube cek sejarah komunis n china.
malah dato onn telah ditangkap oleh british kerana china komunis buat report pada british yg dato onn nih yg mengetuai serangan terhadap org china mase komunis memerintah selama 14 hari.

atas sebab ramai melayu menentang idea dato onn, dato onn bertindak keluar dari umno, mase nih di perlis..
mase tu takde sorang pon org-org yang lantang menentang dia, oleh sebab takde calon yg sesuai, dato onn telah menamakan tunku abd rahman sebagai pengganti- tunku abd rahman.

lepas tu dato onn tubuhkan parti negara..
mase kempen pilihanraya.. org-org yg menentang dato onn telah memperkecilkan dato onn, mengeji, mencaci..
tan cheng lock di dalam ceramahnya di sekolah melayu simpang jeram telah mengeji dato onn, dia cakap dato onn dah takde gigi... so jgn dengor cakap dia..

Dato onn telah menasihatkan tunku abd rahman supaya tidak berkongsi kuasa dengan bangsa lain, tapi tunku tidak mendengar nasihat Dato onn itu..

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiA-QIeYoR6zkBDRZs9eQOQcPhN7dnZg857o67sU42qFYzlWUW0X606qnUn2JhSV9r4w6AHRtofUb-PuEQQLiV8P8ZyBKs-RVcLTXRSDgn4HmSud7Cf3BCwt0UWMlhh8Ym0ixy0BjvEcQEB/s1600/2.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGDtRh1D5vgdc40_-Lx8HnHojHmL1ymIQRnx2FWixLZxTWXaNRcjyr_cIiPlRfwMyXHE_5ukGzqZtbBDLBlv7rcuXifWVFbL-p-lmGa6qyy64ASPIhX0vBVgJ7SOFu5lFBgZIp8hGI426U/s1600/3.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizhFPlgNj0MIt0s9SCA73jarCxD0Onzzy_iMojNLAivH6x6oHzGOSyj0Zd5amrp8CX41yl9Ma9VM9JME0yamAbDevxTgca_gd2E4tyC4oVqTrWEFG9BlKhc6yWUbWXXvbU0BaR7DzU7MAq/s1600/4.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpDYINN9tv0Sr_bqUty_ngeiaSQWfBRCld1Nwu8zvg1XXipt4UtarFNbdcZtPs4_i0V4v3WfyVaj1MA5PFbDEsCAAZh7Uy_i2_yb_juypIBzyPRYk1cESU5frOwF7TcP_CIavHawrz2cLN/s1600/5.jpg


Pada 21hb Disember 1951, kira-kira empat tahun sebelum Persidangan Perlembagaan Januari Februari 1956, kerajaan Britain telah mengeluarkan satu laporan mengenai kedudukan kaum di Malaya. Nisbah penduduk Cina Melayu adalah 50:50 tetapi oleh kerana ramai orang Cina tidak diberikan taraf kewarganegaraan maka nisbah ini pada akhirnya menyebelahi orang Melayu.

 Halaman empat daripada laporan ini mendedahkan UMNO menyasarkan untuk memulakan dasar 'Malaya for the Malays' (Malaya untuk orang Melayu) dan itulah sebabnya mengapa Dato Onn Jaafar telah keluar daripada Umno dan membentuk Independence of Malaya Party (IMP) atau Parti Negara.

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya