Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan

Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan
Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Tuesday, 23 April 2013

PAS tak hargai calonnya sendiri?

 Keadaan kini dilihat amat gentig bagi PAS, PKR & DAP, bukan genting sebab hujah ribut, tapi  kerusi-kerusi PAS, PKR & DAP masih menjadi perebutan   bagi pihak masing-masing.
.

Mungkin PAS terlalu berlembut sehingga membiarkan beberapa kerusinya dikebas oleh PKR & DAP. Tak hairan jugaklah PAS  yang selama ini menjadi Parti Angguk Saja hanya mempu membiarkan kerusi mereka di kebas oleh rakan sekutu mereka sendiri.

Ambik habuan!! padan dgn muka PAS.! PAS lebih  mementingkan individu ditempat lain dari ahlinya. Lihatlah sebagaimana beberapa calon PAS yang akhirnya dipinggirkan oleh PAS sendiri seperti di Parlimen Jempol, meletakkan Aisyah yang hanya sebagai penyanyi menggantikan Fairuz yang selama ini bekerja untuk PAS. Inilah yang dikatakan PAS alaf baru.


Ingatlah, Nasharuddin & Hassan Ali yang berpuluh-puluh tahun didalam PAS dipinggirkan begitu sahaja, jadi tak mustahil PAS boleh bertindak kepada ahli-ahlinya yang lain bukan??


No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya