Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan

Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan
Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Monday, 4 July 2011

PAS sudah Jauh


Lepas muktamar PAS sampai sekarang ni aku dok pikir, kenapa PAS tukar slogan yang mereka pertahankan bertahun-tahun.

Jika Negara Islam adalah prinsip, bukan mudah untuk seseorang atau sekumpulan manusia. Jika dia mengubah prinsipnya, dia akan dicop sebagai orang yang tak berprinsip.

Sebenarnya, sebab utama PAS menukar prinsip parti adalah disebabkan pembongkaran atau kajian yang dibuat oleh Dr. Wong Chin Huat pada Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa pada 19 Februari 2011.

PAS telah mengkaji kedudukannya pada waktu ini. Jika PAS masih mengekalkan sifat konservatif, PAS akan kecundang sekiranya Pilihan Raya Umum dijalankan dalam masa yang terdekat.

Memang ada benarnya analisis Dr. Wong. Apabila mendengar analisis ini, pemimpin PAS termasuk Haji Hadi terkincit dalam seluar. Mereka yang sebelum ini syok sendiri bahawa Muslim Melayu bersama-sama mereka, terpukul dengan ucapan Dr. Wong. Selamat menonton video ini (kredit untuk Minaq Jinggo).


Walaupun PAS tak tukar nama parti mereka (Parti Demokrat Islam) seperti cadangan Dr. Wong, sekurang-kurangnya mereka sanggup menukar prinsip parti mereka demi mengekalkan kuasa yang ada. Bukannya demi memperjuangkan Islam.

*Kerana kuasa, agama sanggup mereka gadaikan!

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya