Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan

Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan
Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Tuesday 20 March 2012

Kenapa Hadi Awang keluarkan kenyataan mengenai Yahudi?

                                    
Ungkapan Hadi Awang yang mengatakan boleh bekerjasama dengan Yahudi kini dilihat seperti mahu membela ketua mereka iaitu Anwar Ibrahim yang "menyokong penuh keselamatan Israel seperti yang didedahkan oleh akhbar luar WSJ yang lalu.

 Jika difikirkan, kenapa Hadi Awang selaku Presiden PAS menyatakan demikian? tidak lain dan tidak bukan hanyalah nak membela Anwar Ibrahim, cuma intonasinya berbunyi lain sedikit iaini:

 "Pendekatan kita (ialah) boleh bekerjasama dan berniaga dengan bukan Islam (termasuk Yahudi) tetapi ia mestilah terhad kepada kaum itu sahaja dan bukannya dengan fahaman Zionis" ,

Benarkah PAS bebas dari fahaman zionis?? jika benar apa yyang diungkapkan oleh Hadi Awang, kenapa PAS seperti berfahaman Zionis yang memecah "Hassan Ali" yang hendak membela Islam?

Kenapa PAS bersikap seperti zionis yang terang-terang menuduh sembarangan dan melabel seseorang sebagai kafir, dayus dan seringkali memporak-perandakan keadaan negara yang kini aman dengan berbagai-bagai perhimpunan yang disertai?

PAS kini cakap tak serupa bikin, perjuangan PAS kini terumbang ambing kesana kemari.

           

No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya