Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan

Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan
Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Monday 18 May 2015

Ucapan Tun M dalam program Bicarawan Negara di Ipoh


Amat memalukan apabila orang yang datang  diberi sepanduk I Love PM, lalu individu tersebut begitu perasan bahawa ada orang sokong dia. ?  Apakah Najib memang muka tak malu ?

Najib berpolitik hanyalah menggunakan wang, wang dan wang. Bila pemimpin tertinggi mengamalkan rasuah, maka yang dibawah juga dirosakkan dengan rasuah. Wang lebihan 1MDB sudah hilang, persoalan-persoalan juga tidak langsung di jawab.


Wang 1MDB konon sudah disimpan di Cayman Island, lepas itu disimpan di  Swiss Bank Singapura. Adakah salah membawa balik wang sendiri ke negara sendiri ?
Pada pandangan Tun, Najib tidak akan menang dalam pilihanraya PRU14 akan datang sekaligus meranapkan BN serta UMNO.
Cara terbaik menyelamatkan BN & UMNO dari jatuh adalah dengan menggugurkan Najib sebagai PM.! Tun ishtiharkan tidak menyokong Datuk Seri Najib. 


Ekonomi semakin jatuh, pengganguran semakin ramai, matawang negara jatuh teruk, mansuhkan ISA penyebab utama peningkatan kes jenayah. Apakah yang Najib buat untuk rakyat? 1 April 15 lancarkan GST, bebanan harga barang naik secara mendadak.. Inilah jasa-jasa Najib kepada rakyat. 
Lebih banyak lagi krisis-krisis yang melanda negara pada hari ini.Najib membeli pesawat mewah berjuta-juta ringgit, tetapi langsung tak peduli soal rakyat. Pemimpin yang gila nak jadi popular memang tak guna. !!
Mereka berpusu-pusu datang mengikuti ucapan Tun M tanpa diberi rasuah makan, upah serta membawa sepanduk I Love PM . TV3 diguna untuk mengampu Najib serta menyalahkan Tun kerana mereka kalah dalam PRK di Permatang Pauh.  Tun Razak ayah Najib antara orang yang berusaha bangunkan UMNO, tetapi anaknya Najib seolah-olah  mahu menjatuhkan UMNO dan BN.2 comments:

Anonymous said...

Manusia suka puji diri sendiri, dia ingat rakyat bodoh, diperbodohkan oleh kaum Cina Ah Jib Ngok. Susah payah nak tolong kaum Cina dan India hanya hendak undi, bagi jawatan kepada MCA dan MIC walhal mereka menang tak seberapa, entah apa lagi dia hendak buat lagi.

Anonymous said...

Najib lembek, sibuk nak bandingkan diri dengan ayahanda. Dia ni dari dulu sampai sekarang play safe jee.. Umno dah naik jemu ngan sandiwara dia, Orang Melayu makin tak yakin dengan Najib si Pembela Cina dan Amerika. Secara tak langsung tunduk kepada pengaruh Israel..

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya