Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan

Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan
Pepatah pernah berbunyi: Jika hendak merosakkan tanaman "racunlah akarnya. "Jika hendak merosakkan "bangsa", racunilah "Sejarah" mereka... Dalam Musnad Imam al-Rubai’ diriwayatkan hadith berikut; لَعَنَ اللَّهُ الْمُسَلَّطَ عَلَى أُمَّتِي بِالْجَبَرُوتِ، وَالْمُسْتَأْثِرَ بِفَيْئِهَا “Allah melaknat orang yang memerintah umatku dengan zalim dan mengaut harta fai’ nya (harta milik awam) untuk kepentingan dirinya.” Imam al-Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin pernah memberikan nasihat tentang cara berinteraksi dengan pemimpin yang zalim iaitu (mafhumnya), “Jangan bergaul dengan para pemimpin dan pembesar yang zalim, bahkan jangan menemuinya. Berjumpa dan bergaul dengan mereka hanya membawa petaka. Tetapi sekiranya kamu bertemu dengan mereka, jangan memuji-muji mereka (tetapi nasihatilah kepada kebaikan), kerana Allah sangat murka ketika orang fasik dan zalim dipuji. Dan barangsiapa mendoakan mereka panjang umur, maka sesungguhnya dia suka agar Allah diderhakai di muka bumi.”

Friday 1 November 2013

Pemimpin UMNO terus membazirkan wang berjuta-juta ringgit kepada pihak yg tolak kerajaan.



Inilah yang dikatakan  Melayu Mudah Lupa.

Mudah lupa apa yg telah berlaku ketika dahulu.

http://www.sinarharian.com.my/politik/mahathir-pru13-bukti-tsunami-cina-melayu-tamak-1.157945
Mudah Lupa apa yg terjadi semasa mereka ditolak dalam PRU13 yg lepas. Najib telah gagal namun begitu takut untuk berundur. Lihatlah apa yg telah berlaku dari hari kehari, melalui strategi Politik Najib yg semakin menggusarkan masa depan BN dengan cara strategi yg begitu lemah.


Kerana takut diturunkan, Najib memastikan calon-calon dalam pemilihan UMNO baru-baru ini juga kekal mengikut citarasa dia yg dianggap releven dengan konsep 1 Malaysia.

Apa yg aku telah tulis pada 14 October tentang ini akhirnya  menjadi kenyataan 6 hari kemudiannya .



Baca juga  statemet disini: http://theunspinners.blogspot.com/2013/05/cina-tolak-bn-nak-melayan-lagi-cina.html


http://mymassa.blogspot.com/2013/11/prksglimau-orang-cina-dapat-rm-2-juta.html

Strategi kesilapann BN yg tak sudah-sudah masih belum berubah iaitu bantuan akan  turun ketika menjelangnya pilihanraya..
Kerajaan BN telah memperuntukkan RM 1juta kepada Sekolah Jenis Kebangsaan ( C ) Aik Min di Sungai Limau yang hanya memiliki Pelajar seramai 15 orang.

Setiap tahun, mereka akan memastikan  peruntukan kepada sekolah-sekolah ini akan terus mendapat pembelaan dari Kerajaan.

Kalau nak cari undi, bukan dengan cara beri wang berjuta-juta dengan harapan mereka akan mendapat undi.

Antara sekolah cina yang mendapat peruntukan dari kerajaan umno/bn ialah...

SJKC Aik Min - RM1 juta
SJKC Peh Wah - RM50,000
SJKC Yok Meng - RM1 juta

Tabung Pendidikan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Sungai Limau - RM200,000.
Masih banyak lagi yg tak didedahkan.

Dalam Bajet 2014, Kerajaan mengurangkan harga subsidi gula 34 sen yg secara tak langsung kenaikkan harga gula dari RM2.50 menjadi RM2.84/kg  ini memberi impak kesan kepada pengguna-pengguna di Malaysia terutamanya suri rumah yg membeli barang dapur.

tetapi dalam soal nak mendapatkan undi, boleh pulak kerajaan melaburkan wang berjuta-juta ringgit kepada satu pihak yg terang-terang menolak kerajaan dalam PRU yg lepas.Adakah ini caranya Transformasi yg dilaung-laungkan oleh pemimpin UMNO?

Cukup pandai kerajaan bn membazirkan duit rakyat, sudahlah cina tak mengundi bn pada pru lepas, nie di tabur lagi duit dengan harapan cina-cina nie nak undi di sungai limau.

Pengundi cina sudah tunjuk kepada kita masa PRU 13, sama ada cina pekan atau cina kampong mereka sepakat tidak beri undi kepada calon2 Umno. Di kampong2 mereka bagi undi kepada Pas, di pekan2 mereka bagi undi kepada DAP atau PKR.

Yang sebenarnya, RM2 juta itu kalau Umno gunakan wang sebanyak itu untuk membantu mana2 orang melayu khasnya penyokong2 Pas yang rumah mereka elok sikit sahaja daripada kandang kambing atau reban ayam, insyallah satu kampung akan beri undi kepada Umno sebagai tanda terima kasih kerana  bantu orang susah.

                               

Kerajaan masih tak serik-serik dengan apa yg berlaku semasa PRU 13 yg lepas.. apa punya mangkuk  sangat ni.. Adakah ini caranya nak mengambil hati  pihak yg tidak mengundi mereka? Inilah padahnya bila pemimpin-pemimpin atasan  terus menggunakan wang dalam langkah menjalankan strategi-strategi politik.

Sekolah-sekolah Agama dibiarkan terabai tanpa adanya baik pulih, ada juga kerusi meja yg tidak cukup, terpaksa juga belajar diatas lantai.

Inilah dia kerajaan Najib, Kerajaan yg begitu Double Standart.


Ada juga yg tidak ada tapak sekolah walhal  ibu bapa kepada  pelajar2 inilah yg terus memberikan sokongan kepada kerajaan dalam setiap kali menjelangnya PRU.





Adakah ini caranya kerajaan menjaga hati orang Melayu?


UMNO/BN akan tumbang dalam PRU akan datang kerana ramai yg sudah meluat dengan cara kerajaan yg tak sudah-sudah menyusukan kera dihutan. Tsunami Melayu juga bakal berlaku dan akhirnya akan menumbangkan terus BN sama sekali.

Najib akan menjadi PM terakhir kepada Barisan Nasional. Teruskanlah dengan Transfromasi mu yg tak tentu hala wahai  Najib, Aku juga tidak lagi akan mengundi BN dalam PRU 14  akan datang..


Pegi Jahanamlah BN.!

Pemimpin UMNO pemimpin SAMPAH.!



No comments:

biar hati berbicara & menilainya

biar hati berbicara & menilainya